SYMBIOPOIESIS

SYMBIOPOIESIS
(c) Yuwol June C.

Performans

Conceptualisation: Negin Rezaie and Caitlin McDonough-Goldstein
Creative director: Negin Rezaie
Project Development: collective thoughts and works from Yuwol June C. , Sara Liv, Negin Rezaie, Caitlin McDonough-Goldstein
Performers: Caitlin McDonough-Goldstein, Negin Rezaie, Sara Liv, Yuwol June C.
Choreography & Dramaturgie: Yuwol June C.
Costume: Anna Schall
Sound artist: Lens Kühleitner
Technical&Stage design: Bela Eckermann, Patrick Widhofner Schmidt

Special thanks: 

Abbas Rezaie (Hiva) for the input on conceptualisation,
Ramin Siawash and Danial for the generous help with photography and labor,
Johannes Wiener and Maria Sanhueza (Zukunftshof/agri__culture) for sharing the space, soils and knowledge.
Volkskundemuseum for Support and Care.

Pon, 19.9., 17:00–18:00

Performance

Symbiopoiesis 

 

@University of Vienna Biology Building, Ground floor foyer, Djerassiplatz 1, 1030, Vienna

Čet, 22.9., 17:00–18:00

Performance

Symbiopoiesis 

@Atelierhaus, 10G Atelier Süd (M1), Lehargasse 8, 1060, Vienna

Poremećaji, raseljavanje i izolacija odvajaju nas od mjesta koja smo nekada poznavali ili na kojima sada živimo. Da bismo postojali, moramo pronaći povezanost, ali kako to možemo učiniti kada kapitalizam, kolonijalizam, imperijalizam i destrukcija ekosistema aktivno rade na tome da prekinu našu povezanost unutar nas samih i da nas odvoje od drugih ljudskih i neljudskih ja?

U ovom preformansu istražujemo nužnost veza za preživljavanje, ne samo za nas nego i za sve stanovnike ekosistema. Pratimo moguće puteve kroz koje se veze mogu obnoviti, učeći iz simbioze koja se može pronaći ukoliko dovoljno dobro pogledamo kako bismo ih vidjeli. Zamišljamo sebe kao pojedinačne ćelije, koje da bi preživjele, moraju evoluirati u višestanične organizme kroz dijeljenje, kombinovanje i postajanje/spajanje.

Istražujemo procese formiranja zajednice koje nastaju nakon poremećaja u živim instalacijama, gdje je tlo, preuzeto iz okoline Beča, smješteno u novo anaerobno okruženje, te promatramo kako mikroorganizmi stvaraju nove zajednice. Posežući, stvarajući veze i postajući više od sebe, prestajemo biti pasivni, odbacujemo i pobijamo patrijarhalne pretpostavke da određena tijela i određena mjesta nemaju djelovanje.

U aktivnom traženju i ponovnom pronalaženju ovih veza, obnavljamo dijelove sebe i naših ekosistema koji su bili uništeni i tako dobijamo priliku da zamislimo jedan drugačiji svijet. Kroz više oblika pripovijedanja, u poetskom prostoru između umjetnosti i biologije, istražujemo procese pronalaženja veza i zajednice nakon njihovog poremećaja.