TORBALON

TORBALON
(c) Branislav Nenin

Reklamna roba

Concept by: Radmila and Nikola Trebovac

https://www.viennadesignweek.at/programm/torbalon-a-water-resistant-bag-made-in-a-water-deprived-town/

TORBALON je autentičan suvenir grada Zrenjanina (Vojvodina, Srbija) u kome je zbog prisustva prekomerne količine arsena voda za piće zabranjena za upotrebu od 2004. godine. Stanovnici ovog grada već 18 godina prinuđeni su da se snabdevaju kupovnom vodom, najčešće flaširanom u plastičnim petolitarskim balonima.

RECIKLAŽA

Budući da je balon vode neizostavan svakodnevni aksesoar svake Zrenjaninke i svakog Zrenjaninca, ideja je bila da ovaj predmet stavimo u kontekst društveno angažovane mode. I tako je nastao TORBALON! TORba napravljena od plastičnog BALONa za vodu.

AKTIVISTIČKI PRISTUP

Davanjem nove namene i ponovnom upotrebom plastičnog balona, dobili smo cirkularno ekonomski proizvod. Proizvod koji je simbol nezadovoljstva nerešenim pitanjem pijaće vode i zamišljen da se nosi u javnom prostoru kao svakodnevni podsetnik nadležnima da se ovom pitanju aktivnije posvete. TORBALON se u Zrenjaninu ne prodaje, već se može dobiti isključivo u zamenu za jedan balon kupovne vode. Prikupljena voda donira se korisnicima Narodne kuhinje, koji spadaju u kategoriju socijalno ugroženih i nisu u mogućnosti da kupuju vodu.

Zrenjanin je grad čija je bogata industrijska zaostavština iz perioda socijalizma potpuno devastirana tranzicionim procesima. Na njegovim rubovima niču šoping centri i postrojenje stranog investitora za proizvodnju guma koje ne zadovoljava evropske ekološke standarde. Umesto da izgradi postrojenje za prečišćavanje vode, gradska vlast je izgradila nov trg u centru grada. Ali na tom trgu, ispod balkona gradske kuće, niko od nas ne koristi svoje građansko pravo da kaže šta nam zaista treba.

TORBALON je ove godine našao svoj put do festivala WIENWOCHE, gde ćete moći da ga vidite i ponesete.