EKOLOGIJE RADNIČKE KLASE

open call poster 2022

Hvala

Što ustaješ rano da pripremiš doručak
Što pereš, peglaš i usisavaš
Što krpiš odjeću
Što čistiš kancelarijske toalete
Što si izgradila i izgradio grad
Što brineš o smeću
Što nastavljaš da radiš čak i kada si bolesna i bolestan, slaba i slab
Što prihvataš neželjenu intimnost
Što trpiš natečene grudi
Što trpiš bolove u leđima i rukama
Za neprespavane noći
Što pružaš toplotu i ljubav
Što dostavljaš hranu i novine
Što radiš u drugoj zemlji
Što prihvataš dva posla
Što se brineš o starima
Što odlaziš na spavanje posljednja i posljednji

Da li ti se ovo čini poznato?
Kako vidiš sebe u odnosu na ove uloge?

Hajde da brižljivo razmislimo o svojim postupcima, o postupcima ljudi oko nas, kao i onih širom svijeta. Svi smo zaokupljeni svakodnevnim životom, ispunjavamo zadatke, a ponekad ih i dodjeljujemo. Odvojimo trenutak ili dva za sebe.

Šta nam je svima zajedničko? Kako uspijevamo da na različite načine iskažemo svoju nelagodu i zahvalnost? Dovoljno smo snažni da možemo da govorimo o svojim iskustvima. Ima nas mnogo više koji ovo razumijemo nego što vi to mislite. (Mnogo više nas ovo razumije nego što vi to mislite). Vaše misli nas jačaju.

Viđeni ste i cijenjeni.


WIENWOCHE te poziva da se pozabaviš otuđenošću, ekološkom i ekonomskom krizom sa kojom se suočavamo u (post)pandemijskom svijetu. Priroda i borba protiv nedovoljne zastupljenosti, diskriminacije i klasne egzistencijalne nesigurnosti, kao i protiv rasne i polne diskriminacije međusobno su povezane u globalnom kapitalizmu. Poslovi njege, održavanja i kućanski poslovi su neplaćeni ili su slabo plaćeni, a mahom ih u sadašnjem političko-ekonomskom sistemu obavljaju žene. Žene*, binarne, osetljive društvene grupe, autohtone osobe, kao i osobe različite rasne pripadnosti smatraju se, kao i zemljište, resursima za ispunjavanje potreba masovne proizvodnje. Iako je cijela planeta u istoj ekološkoj krizi, različita društva se na različite načine mogu nositi sa njom. Na primjer, izvezeni otpad kreće se u začaranom krugu i završava u obliku mikroplastike u našim okeanima i rastače se u uvoznoj hrani koju jedemo.

Klimatska kriza i pandemija učinile su društvene nepravde i nejednakosti vidljivijima jer ugrožavaju političke, javne pa čak i privatne prostore ekonomskih klasa sa nižim primanjima i prekarizovanih u položaju egzistencijalne nesigurnosti. Faktor solidarnosti je razbijen. Esencijalni radnici migranti, koji su na prvom udaru, getoizirani radnici austrijskog državljanstva, kao i sezonski radnici na nedovoljno plaćenim ili neprijavljenim radnim mjestima nastavili su da rade prekovremeno u nesigurnim i po zdravlje opasnim radnim uslovima. Neki od njih su bili prisiljeni da ostanu kod kuće jer priroda njihovog posla nije bila u skladu sa potrebama tržišta u digitalnom okruženju. Ograničenje fizičke aktivnosti aktuelizovalo je pitanje učešća, pristupa i doprinosa javnom životu. Takođe, za žene* je to predstavljalo više kućnih poslova i brige o djeci i starima kao i povećanu stopu nasilja u porodici tokom zaključavanja.

Od čega se moramo odvići kako bismo prestali sa ponavljanjem patrijarhalnih stereotipa?

Smatraš li se domaćicom*? Kako možemo razviti svijest protiv podcijenjenih poslova njege, s obzirom na vašu vlastitu svijest?

Zašto ne želiš biti radnica i radnik?

Kakav je odnos između brige o prirodi i brige o društvu?

Koji je tvoj prijedlog za alternativne ekološke strategije koje su osjetljive na klasna, polna i rasna pitanja?

Kako bi djeca i stariji mogli postati dijelom ove borbe?

Kako stvoriti globalni pokret radnica i radnika na poslovima njege?


Prijave šaljite na adresu: ausschreibung@wienwoche.org

Rok za prijavu: 18. februar 2022.

Odabrani projekti u sklopu WIENWOCHE 2022. biće realizovani tokom festivala, koji je planiran za period od 16. do 25. septembra 2022. godine.

Ono što tražimo je

Ko se može prijaviti

Molimo pošaljite nam

Prijava može biti u pisanom obliku (jedan PDF fajl) ili u video formatu (maksimalno 2-3 minute sa relevantnim informacijama o vašem konceptu). Ako budete slali vašu aplikaciju u video formatu, molimo vas da priložite profile/CV-je i obračun u pismenom obliku.


Informacije o otvorenom pozivu 2022

Zoom, 2. februar 2022, od 15 do 19 časova
https://us02web.zoom.us/j/87657097614?pwd=NmhMR1lSTnBVS01reGFwb0NiZzN5QT09
ID sastanka: 876 5709 7614
Ulazna šifra: 095755


JAVNI SASTANAK ŽIRIJA

Zoom, 7. Mart 2022, od 10 časova
https://us02web.zoom.us/j/87327611004?pwd=YVpGTDhFd0owRXZmcVpZaENOQ0xGQT09

ID sastanka: 873 2761 1004
Ulazna šifra: 879317


SAVJETODAVNI ODBOR

MAI LING

Mai Ling je udruženje i umjetnički kolektiv osnovan 2019. godine, sa sjedištem u Beču. Bavi se modernom azijskom umjetnošću i diskusijom sa fokusom na FLINT*. Umjetničku praksu udruženja Mai Ling čini zalaganje protiv rasizma, seksizma, homofobije i svih vrsta predrasuda, nudeći platformu za diskusije za razmjenu i sabiranje ličnih iskustava kao i stimulisanje iznošenja stavova u društveno-političkom domenu.

Denise Palmieri

Denise Palmieri je brazilska umjetnica performansa koja živi u Beču. Od 2020. godine je jedna od kopredsjednica Udruženja primijenjenih umjetnica Austrije (VBKÖ), a nastupala je u pozorištima TQW, Brut, Tanzhaus Zürich i mnogim drugim.

LUAN PERTL

Interseks aktivist*kinja u Austriji i Njemačkoj sa fokusom na vršnjačko savjetovanje i edukaciju. Inicijator i kokustos izložbe Mercury Rising – Inter* Hermstory[ies] Now and Then u SMU Berlin i dio uredničkog kolegijuma za knjigu pod naslovom „Inter*Pride. Perspektive svjetskog pokreta za ljudska prava".